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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  23/12/2008
Data da última atualização:  18/07/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  GOMES, M. A. F.; PAULA, M. M. de; DIOGO, A.; FARIAS, C. D.; FILIZOLA, H. F.; SOUZA, M. D. de; RODRIGUEZ CARBALLAL, M.
Afiliação:  MARCO ANTONIO FERREIRA GOMES, CNPMA; Marcia Maria de Paula, Fundação Integrada Municipal de Ensino Superior; Alcebíades Diogo, Agenciarural; Cideon Donizete Farias, Fundação Integrada Municipal de Ensino Superior; HELOISA FERREIRA FILIZOLA, CNPMA; MANOEL DORNELAS DE SOUZA, CNPMA; Manuel Rodriguez Carballal, Fundação Integrada Municipal de Ensino Superior.
Título:  Levantamento pedológico das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani na região das nascentes do Rio Araguaia, GO/MT.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. p.65-86.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  GO; Mineiros; Rio Araguaia.
Thesagro:  Pedologia; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150027/1/2008CL-16.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA7771 - 1UPCPL - DD2008CL_16
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  17/03/2022
Data da última atualização:  17/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; VILELA, E. S. D.; SANTOS, M. de S.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; VIANA, R. da S.
Afiliação:  ANDRE MAY, CNPMA; EVANDRO HENRIQUE FIGUEIREDO MOURA DA SILVA, ESALQ-USP; NILSON APARECIDO VIEIRA JUNIOR, ESALQ-USP; ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; MICHELLI DE SOUZA DOS SANTOS; LUCIANA FONTES COELHO; ALEXANDRE PEDRINHO, ESALQ-USP; BRUNA DURANTE BATISTA, Western Sydney University; RONALDO DA SILVA VIANA, FCAT-UNESP.
Título:  Soybean extracts can improve plant development.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v. 80, e20210102, 2023.
ISSN:  1678-992X
DOI:  https://doi.org/10.1590/1678-992X-2021-0102
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Microbial biodiversity of an environment can contribute to plant growth and increase crop yield. Plant extracts from soybean (Glycine max (L.) Merrill) were investigated on soybean plants grown after inoculation with these extracts. Soil samples were collected from two important Brazilian soybean-growing regions to produce the extracts used in the experiments. The extracts were produced with material collected from aboveground biomass and rhizosphere of soybean plants cultivated in a controlled greenhouse (phase 1). The extracts produced in phase 1 were applied in a sequential experiment (phase 2). Phase 2 was conducted to examine the plant microbiome after the microbial alteration process in the greenhouse through seed inoculation with the extracts produced previously. Samples of aboveground biomass were collected to determine root dry matter and crop yield. Bacterial 16S rRNA sequences were processed to determine the final microbial content of soybean. The inoculated treatments had lower species diversity; however, the phyla Firmicutes and Bacteroidetes were more abundant in the treatments than in the non-inoculated treatment. The soybean plant stem in the inoculated treatment also had a positive response to enrichment of the bacterial classes Betaproteobacteria, Bacilli and Flavobacteria. Inoculation affected the microbial composition of soybean plants. The alteration of microbiome changes revealed differences for crop yield between the inoculated and non-inocul... Mostrar Tudo
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Enzima; Estimulante de Crescimento Vegetal; Extrato Vegetal; Soja.
Thesaurus NAL:  Microbiome; Plant extracts; Plant growth; Soybeans; Sustainable agriculture.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232641/1/May-Soybean-extracts-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17151 - 1UPCAP - DD
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